niedziela, 10 marca 2013

Wegetarianie - lista składników

BIAŁKO 
Podstawową rolą spożywanego białka jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej 
ilości aminokwasów. Służyć one będą budowie nowych tkanek u organizmów 
rosnących tj, niemowląt, dzieci i młodzieży, oraz wymianie białek tkankowych 
u ludzi dorosłych. Białka są odpowiedzialne za prawidłową aktywność enzymów, 
utrzymują właściwy odczyn płynów ustrojowych, a także treści przewodu 
pokarmowego. Spełniają również ważną rolę nośnika niektórych witamin i 
składników mineralnych. 


Najwięcej białka w diecie wegetariańskiej dostarczą nam:


  • produkty mleczne: mleko, jogurt, sery
  • rośliny strączkowe: soja, fasola, soczewica, groch, orzechy
  • zboża: owies, pszenica, żyto, ryż
  • produkty zbożowe: mąka, kasze, makarony 


  • Więcej:
    Pełne ziarna (np. pełnoziarnista mąka pszenna i 
    chleb pełnoziarnisty 
    brązowy ryż
    orzechy (np. laskowe, migdały)
    słonecznik i inne ziarna
    rośliny strączkowe (np. groch, fasola, soczewica, soja, bób)
    mąka sojowa
    mleko sojowe
    tofu
    ziemniaki
    otręby
    twarożek 
    parmezan
    jajko
    orzeszki pistacjowe 
    orzeszki ziemne 
    migdały
    fasola biała 
    soczewica 
    tofu 
    ciecierzyca 
    soja 

    Jogurt naturalny
    Sery



    WĘGLOWODANY 
    Węglowodany przyswajalne są dla naszego organizmu głównym źródłem dostępnej i 
    taniej energii wykorzystywanej do utrzymania stałej temperatury ciała i 
    wykonywania pracy związanej z czynnościami całego organizmu. Węglowodany 
    stanowią również materiał budulcowy komórek lub substancji biologicznie 
    czynnych. 


    Pokarmy najwięcej bogate w węglowowodany:


  • chleb (najlepiej razowy)
  • ziemniaki, kukurydza
  • makaron
  • ryż (szczególnie brązowy)
  • ziarna pszenicy, jęczmień, gryki, pęczaka, żyta
  • fasola, soczewica, groch
  • banany, daktyle 


  • Pełne ziarna (np, pszenica, owies, 
    jęczmień, ryż) 

    pełnoziarnisty chleb i inne mączne produkty
    soczewica
    fasola

    ziemniaki
    suszone i świeże owoce
    cukier stołowy - 99,8%, 
    tapioka - 95%, 
    kasza pęczak - 83,6%, 
    płatki kukurydziane - 82,5%, 
    miód - 80,8%, 
    daktyle - 72,9%, 
    ryż biały - 86,8%, 
    ryż brązowy - 77,4%, 
    kasza manna - 75,3%, 
    mąka pszenna - 73,5%, 
    kasza gryczana - 72,9%, 
    makaron - 72,4%, 
    sucharki - 71,4%, 
    śliwki suszone - 69,4%, 
    pszenica - 69,1%, 
    płatki owsiane - 66,2%, 
    rodzynki sułtańskie - 64,7%, 
    morele suszone - 64%, 
    fasola pstra - 63%, 
    groszek zielony - 60,7%, 
    fasolka zielona - 58,7%, 
    fasola azuki - 58,4%, 
    bób - 51,8%. 




    TŁUSZCZE 
    Tłuszcze są skoncentrowanym źródłem energii. Energia ta jest niezbędna do 
    pracy mięśni, utrzymanie stałej temperatury ciała oraz do prawidłowego 
    przebiegu różnych reakcji zachodzących w żywym organizmie. Tłuszcze są 
    nośnikami niektórych witamin A, D, E, K, a także dostarczają niezbędnych 
    nienasyconych kwasów tłuszczowych. 


    Orzechy i ziarna, 
    oleje z orzechów i nasion (np. sojowy) 
    słonecznik
    kukurydza
     nasiona dyni
    olej rzepakowy
    margaryna wegańska
    awokado. 

    Zobacz również witaminy

    wegetarianie.pl
    wegetarianizm.net
    wegetaria.pl

    Brak komentarzy: