Podstawową rolą spożywanego białka jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej
ilości aminokwasów. Służyć one będą budowie nowych tkanek u organizmów
rosnących tj, niemowląt, dzieci i młodzieży, oraz wymianie białek tkankowych
u ludzi dorosłych. Białka są odpowiedzialne za prawidłową aktywność enzymów,
utrzymują właściwy odczyn płynów ustrojowych, a także treści przewodu
pokarmowego. Spełniają również ważną rolę nośnika niektórych witamin i
składników mineralnych.
Najwięcej białka w diecie wegetariańskiej dostarczą nam:
Więcej:
Pełne ziarna (np. pełnoziarnista mąka pszenna i
chleb pełnoziarnisty
brązowy ryż
orzechy (np. laskowe, migdały)
słonecznik i inne ziarna
rośliny strączkowe (np. groch, fasola, soczewica, soja, bób)
mąka sojowa
mleko sojowe
tofu
ziemniaki
otręby
twarożek
parmezan
jajko
orzeszki pistacjowe
orzeszki ziemne
migdały
fasola biała
soczewica
tofu
ciecierzyca
soja
Jogurt naturalny
Sery
WĘGLOWODANY
Węglowodany przyswajalne są dla naszego organizmu głównym źródłem dostępnej i
taniej energii wykorzystywanej do utrzymania stałej temperatury ciała i
wykonywania pracy związanej z czynnościami całego organizmu. Węglowodany
stanowią również materiał budulcowy komórek lub substancji biologicznie
czynnych.
Pokarmy najwięcej bogate w węglowowodany:
Pełne ziarna (np, pszenica, owies,
jęczmień, ryż)
pełnoziarnisty chleb i inne mączne produkty
soczewica
fasola
ziemniaki
suszone i świeże owoce
cukier stołowy - 99,8%,
tapioka - 95%,
kasza pęczak - 83,6%,
płatki kukurydziane - 82,5%,
miód - 80,8%,
daktyle - 72,9%,
ryż biały - 86,8%,
ryż brązowy - 77,4%,
kasza manna - 75,3%,
mąka pszenna - 73,5%,
kasza gryczana - 72,9%,
makaron - 72,4%,
sucharki - 71,4%,
śliwki suszone - 69,4%,
pszenica - 69,1%,
płatki owsiane - 66,2%,
rodzynki sułtańskie - 64,7%,
morele suszone - 64%,
fasola pstra - 63%,
groszek zielony - 60,7%,
fasolka zielona - 58,7%,
fasola azuki - 58,4%,
bób - 51,8%.
TŁUSZCZE
Tłuszcze są skoncentrowanym źródłem energii. Energia ta jest niezbędna do
pracy mięśni, utrzymanie stałej temperatury ciała oraz do prawidłowego
przebiegu różnych reakcji zachodzących w żywym organizmie. Tłuszcze są
nośnikami niektórych witamin A, D, E, K, a także dostarczają niezbędnych
nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Orzechy i ziarna,
oleje z orzechów i nasion (np. sojowy)
słonecznik
kukurydza
nasiona dyni
olej rzepakowy
margaryna wegańska
awokado.
Zobacz również witaminy
wegetarianie.pl
wegetarianizm.net
wegetaria.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz